Teraz w twoim ogrodzie...
No cóż..
Tak jak w tytule, chcę byście mi pomogli w wyborze kolejnej szkoły.
Myślałam o plastyku i pewnie i tam też złoże podanie. Aczkolwiek tam jest codziennie po 9 godzin i wogóle kolega mówił, że to niszczy talenty bo narzucają ci własny styl.
Do liceum żadnego nie chce iść i to nie ze względu na oceny lecz to, że po technikum mam już jakiś zawód.
I tu jest problem.
Jakie technikum polecacie ? Bo myślałam o geodezji. Z architektury krajobrazu zrezygnowałam ponieważ tam trzeba znać łacińską nazwę każdej rośliny. Wiem bo moja ciocia na tym jest.
Nowy
Jeśli naprawdę chcesz Malować rysować itd... To nie idź do żadnej szkoły :3
Bo skoro plastyk cię zniszczy bo narzuci styl, a każda inna szkoła nie pomoże ci w rysowaniu to rzuć szkołę
myślałam o technikum z architekturą wnętrz, ale tu jest tylko ogrodawa, a trza znać każdy kwiatek z łaciny, moja ciocia tam poszła ja podziękuje
Nowy
jeśli wiążesz przyszłość ze sztukami plastycznymi, idź do plastyka
Nowy
Oczywiście, że narzucają styl. U każdego artysty styl dojrzewa przez wiele lat po skończeniu już studiów. Ba, nawet przez całe życie. Poza tym tworzenie w nie własnym stylu jest dużo trudniejsze, przez co bardziej rozwijające. Przecież mnie też narzucają interpretacje w szkole muzycznej i nawet jak się z nią nie godzę to ją wykonuję, bo wiem, że to rozwija. Poza tym styl jest tym co definiuje artystę. Aby w pełni wypracować własny trzeba mieć ogromną wiedzę o innych stylach. Plastyk to jedna z najlepszych szkół jakie możesz wybrać. Mają bardzo dobry poziom w nauczaniu ogólnokształcącym jak i artystycznym. Poza tym nie myśl, że masz już własny wypracowany styl. Jesteś o to co najmniej 10 lat artystycznie za młoda.
Rysuje już portrety na zamówienia i maluje obrazy dla budynków niektórych. powiem ze przez ostatnie 2 lata naprawdę się rozwinęłam wiec jestem z siebie dumna ze tak dużo osiągnęłam. Tak czy inaczej planuje złożyć tam podanie. Jednak nie wiem jak może wyglądać moja przyszłość i chodzi tu o prace. Bo nie znajdę nic tak naprawdę z rysunkiem, wiec planuje iść do technikum bo tam już mogę mieć zawód. Reklama, geodezja.. tu potrzebna jest wyobraźnia. A jak pójdę do plastyka to wykreuje sobie bardziej to co umiem. Ale tylko dla siebie. Bo cóż ja mogę dzięki temu robić?
Nowy
według mnie Artysta ma rację. (Maksymilian w domyśle) Ale teraz masz wybór. Czy chcesz mieć pieniądze i zawód który niekoniecznie ci będzie odpowiadać, czy coś co cię będzie interesować do końca życia ale nie będzie z tego dużo pieniędzy.
Sama jeszcze nie wiem co chce robić ale chce na pewno coś rozwinąć. Wiedzę na pewno. Ale np. organizacja reklamy jest dla mnie dobra bo lubię bawić się w takie rzeczy. poza tym wydaje mi się, że to dobre na wyobraźnie.
Nowy
Cóż, ja tam nigdy nie da się zhańbić faktem pójściem za pieniędzmi, bo mam za duże mniemanie o wartości sztuki. Dlatego też raczej nisko sobie cenie muzykę popularną (większość, nie całość). Poza tym: http://www.youtube.com/watch?v=vDP-IL5Sx9k
I to jest w rzeczywistości najważniejsze.